Över 480 000 människor ställs utanför banksystemet


Återigen dessa banker. Men något måste göras med deras nya policy. Kunder med betalningsanmärkningar får inget bankomatkort trots att de inte begärt kredit. Dessa kort är nämligen borttagna. Några nya bankkunder blir inte denna grupp överhuvudtaget eftersom bankerna inte öppnar personkonto för dessa personer. Det är inte svårt att föreställa sig vad detta leder till. Hundratusentals människor kommer inte att ha tillgång till bankerna, inte få möjligheterna att betala räkningar, inte kunna ta ut sina egna pengar på bankomater. I stället blir denna pressade grupp tvungen att få pengar på utbetalningsavi och betala för att få ut sina pengar. Räkningarna får betalas mot avgift, flera räkningar kan bli en kostnad på flera hundra i månaden. När uppstår situationen att människor inte längre har råd att betala för att betala räkningarna?
Vi har en stor grupp ungdomar med betalningsanmärkningar på ingång, vi har staten som uppmuntrar till att starta eget, men konkurser leder till denna situation. Vi har människor som av olika anledningar hamnat i denna situation och långt ifrån alla är medvetna bedragare. Den främsta orsaken till ekonomiskt haveri är skilsmässa, arbetslöshet och sjukdom. Bland ungdomar sms-lån.

 487 046 personer har betalningsanmärkningar. Om bankerna vägrar 400 000 tillgång till konton och internet betalar alltså dessa personer 50 kr för att betala en räkning samt avgift för att ta ut sina pengar via avi. Om vi leker med tanken att 400 000 betalar 100 kr i mån för sina räkningar/uttag rör det sig om 48 miljoner varje månad till bankerna. Ett nog så tungt skäl att stänga ute folk med anmärkningar, tänker jag.
Det rör sig om 10 407 ungdomar mellan 16-20 år som har många år framför sig innan de är kvalificerade som bankkunder..


Om skälet till detta skulle vara att styra människor mot ett kontantfritt samhälle förstår jag inte vilken förändring som skulle uppnås genom att pressa denna grupp? Jag förstår inte heller på vilket vis banken riskerar något genom att upplåta konton för inkomst och betalningar och utan att ge kredit. Är rädslan bedrägerier måste det vara omöjligt att utföra dem med ett vanligt personkonto.
ICA-banken erbjuder sina kunder möjligheten att ta ut och sätta in pengar via ICA-kortet utan förbehåll. Däremot får deras kunder inte tillgång till internet för att betala räkningar. Länsförsäkringars bank har vanligt bankomatkort utan kredit men öppnar ändå inte konton för människor med betalningsanmärkningar. "Man måste ha ordning på sin ekonomi".
Handelsbanken väntar tålmodigt på att de gamla bankomatkorten utan kredit ska slitas ut så att deras kunder delas upp i de som inte har tillgång till bankomater och de som har det med det enda kort som finns numera, betalkort.
Men den enda privatekonomi bankerna känner av hos icke kreditvänliga kunder är insättning och uttag på kontot utan möjlighet att övertrakassera eller handla i affärer. Och, förstås, de pengar som flyter in på avgifter för deras tjänster när människor inte har något val, är helt utlämnade till att mata bankerna med avgifterna för att ta ut pengar eller betala räkningar på bankkontoret.
Bankerna måste bli ifrågasatta som stänger ute en stor del av befolkningen som inte är av ekonomiskt intresse. Att lägga ännu högre kostnad på människor som inte har några pengar, tvinga dem ännu längre in i ekonomiska problem. Försätta dem i en situation som oundvikligen leder till att alla försök till avbetalningar på skulder måste avbrytas för att få råd att betala löpande räkningar och i slutänden, folk har inte råd att betala för att få betala. Vi måste börja protestera.

Kommentarer
Postat av: men herre gud

Booring

2009-03-20 @ 11:48:28
Postat av: eller hur!

fan booring!!!!!!

2010-01-03 @ 11:29:04
URL: http://gallerixa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0